dimecres, 22 de juliol del 2009

El plàtan , la fruita del/la esportista?

El Platané

el seu fruit

Exemplar de Platanus Canarius

i exemplar de Platanus Maasaius

***********

Els plàtans són molt rics en hidrato de carboni per la qual cosa constituïxen una de les millors maneres de nodrir d'energia vegetal el nostre organisme. Seran molt indicats per a la dieta dels nens, que precisen moltes vegades d'un aliment que pugui sadollar la seva fam ràpidament.
Igualment per als esportistes o per a qualsevol persona que requereixi un sa "tentempié" en qualsevol moment. Aquesta capacitat del plàtan no ha de dur a confusions i fer-nos pensar que és una fruita que engreixa i que és millor no menjar-la per a mantenir un cos prim.
Evidentment el plàtan és una dels fruits tendres que proporcionen més calories, sobre les 100 per cada 100 grams, el que equival al pes mig d'un Plàtan de Canàries. Aquest nombre és major que les 60 calories que ens proporcionen 100 grams de pomes o les irrisorias 22 que ens proporcionen cada 100 gr. de la síndria, però qui es queda satisfet amb 100 gr. de poma i menys amb 100 gr. de síndria?
Per tant menjar-se un Plàtan equivaldria a menjar-se un poc més que una poma ja que el pes d'una peça sol ser superior a la del plàtan. En tot cas pocs s'han parat a pensar que 100 gr. de brioixeria industrial els aporten 400 calories i sense els minerals i les vitamines que el plàtan pugui proporcionar.
El plàtan no engreixa. Molt al contrari, per la seva riquesa en potasi ajuda a equilibrar l'aigua del cos al contrarestar el sodi i afavorir l'eliminació de líquids pel que resulta una fruita molt adequada per als quals vulguin eliminar pes, afavorint els règims de adelgazamiento. Per altra banda l'eliminació d'aigua i sodi del cos resulta essencial per al tractament de certes malalties, com la hipertensión , la gota, malalties reumáticas, etc. A més el potasi és un mineral que intervé en la regulació dels líquids bon estat dels nervis, el cor i dels músculs. Afavoreix, doncs, la recuperació en estats de nerviosisme i depressió, les enrampades musculars, enforteix els músculs, millora la circulació, prevenint les embolias i augmenta el ritme cardíac en casos de debilitat cardíaca.
La seva riquesa en cinc pot aprofitar-se per a enfortir el cabell, ajudant a prevenir la caiguda. El seu contingut en pectina, que és més gran que el qual posseïx la poma, i fibra resulta molt interessant per al tractament del colesterol, És una fruita molt digerible, rica en components que estimulen la digestió pel que, a més de ser molt digestiva, és molt adequada per a combatre els casos de inapetencia, entre ells l'anorèxia. Si arribar a casos tan extrems, els plàtans poden despertar l'apetit en els nens que tenen poca fam, àdhuc més quan combinen amb altres aliments naturals, com les pomes o els raïms, per a realitzar estupendes macedonias de fruites, molt riques i nutritives.
Au !


Molta Salut i platan per un tub.

8 comentaris:

Amat Artigas Personal Blog ha dit...

Felicitats per la Masaaiada a Sant Gregóri! Vares rebre el meu ingrés? Salutacions i vaigi bé la festa Maasai al Ventoux!!! Amatstrong.

Noe SLopes ha dit...

Y el platano que comias en la foto de otro post (http://xaviernovell.blogspot.com/2009/05/trinxada-total.html ) que tipo de platano era, de canarias o maasai? jajajaja

sina ha dit...

Mai falten plàtans a la meva nevera, jeje!

XAVI NOVELL ha dit...

Amat , xavalote . et vaig trobar a faltar a St. gregori però tranquil que ja la trinxarem algun dia els dos .. mira la tele que us dedicaré un CALVO a tots desde el MotVentoux.

Noe, jo platano de canarias Tota la Vida ...jajajaja.

Sina, clar k sí ... de platens no en poden faltar mai , ni de canaries ni de maasais. jijijij,

Clara ha dit...

Dons a menjar molt de platn, no!

Ja ja ja

Anònim ha dit...

compte no t'engargossis!!!

Pati ha dit...

jujuju!!!! Platans maasaias... Kin periill, portan uns cuants ke el repartirem al Mont Ventoux!!! Ja keda menys.. kines ganes!!!

jordimasfepesa ha dit...

jejejejejejeje!!!
jo crec quye encara t'hi cabria més gran a la boca?
per cert, en quin equip corre la paia aquesta?
saps si te equip per l'any vinent?